Μπορεί να έχει πάρει πολλά χρόνια στις γυναίκες για να κερδίσουν τα δικαιώματα που έχουν σήμερα αλλά τους άνηκαν από την αρχή της ιστορίας. Οι άντρες ένοιωθαν απειλημένοι από οποιαδήποτε γυναίκα ήθελε να προχωρήσει μπροστά, και αφού οι άντρες έλεγχαν το πολιτικό σύστημα, ήξεραν πως για να ελέγξουν τις γυναίκες θα έπρεπε να τους στερούν το δικαίωμα ψήφου. Αν και πήρε στις γυναίκες αρκετές χιλιετίες για να ελευθερωθούν, χρειάστηκαν μόνο λίγα χρόνια για να φτάσουν και ίσως να ξεπεράσουν τους άντρες.
Το πιο ανακυκλωμένο ψέμα που γράφτηκε ποτέ είναι πως πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια εξίσου μεγάλη γυναίκα! Η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές που έφεραν όλοι οι μεγάλοι άνδρες στην ιστορία ήταν ιδέες γυναικών, άρα κάθε μεγάλος άνδρας ήταν απλά μια ακόμη μεγαλύτερη γυναίκα. Και σε αυτές τις μεγάλες γυναίκες θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα, γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία με το όραμα, το θέλω και το ταλέντο τους, γυναίκες που υπήρξαν πολύ μεγάλοι άνδρες!
Ο ακτιβισμός ακούει στο όνομα Ρόζα Παρκς, η πρώτη αφροαμερικανή που αντιστάθηκε στο φυλετικό διαχωρισμό. Η Ρόζα είχε αρνηθεί να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ έναν λευκό άντρα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Αυτή η πρωτοφανής κίνηση για την εποχή, έμελλε να σημαδέψει τον αγώνα των μαύρων για ίσα δικαιώματα στις ΗΠΑ.
O σοσιαλισμός ακούει στο όνομα Ρόζα Λούξεμπουργκ, γνωστή και σαν η κόκκινη Ρόζα. Υπήρξε κριτικός της ¨δικτατορίας του προλεταριάτου¨ του Λένιν και το καλύτερο μυαλό μετά τον Μαρξ, παραμένει ίσως το μεγαλύτερο σημείο αναφοράς στην ιστορία του σοσιαλισμού. Τον Ιανουάριο του 1919 δολοφονείται άγρια από παρακρατικούς, σφυροκοπήθηκε μέχρι θανάτου και ρίχτηκε σε ένα κοντινό ποτάμι - αυτή ήταν η μοίρα των μεγάλων γυαικών της ιστορίας, όταν η παρουσία τους φόβιζε τα δειλά και άνανδρα αρσενικά.
Το ελληνικό ρεμπέτικο ακούει στο όνομα Ρόζα Εσκενάζυ. Μια γυναίκα με απροσδιόριστη ηλικία και με 60χρονη καριέρα. Υπήρξε μια άψογη ερμηνεύτρια, με ύφος, τεχνική και πάθος, και αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πρότυπο όλων των μετέπειτα τραγουδιστριών. Μετά τον μεγάλο πόλεμο, έκανε περιοδείες στις Η.Π.Α , το 1952 όταν ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη καταγράφηκε ως «άπατρις» στον κατάλογο του πλοίου. Συμβολικό, γιατί τελικά η Ρόζα Εσκενάζυ δεν ανήκε πουθενά, πατρίδα της ήταν όλη η Μεσόγειος.
Oi! gostei muito de teu texto, claro e reflexivo, parabéns
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας! Μου άρεσε πολύ το κείμενό σας, σαφείς και στοχαστική, συγχαρητήρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια, blog huges!
ΑπάντησηΔιαγραφή