Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πόσα στοιχίζει ?


«η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη» - αυτό το έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές, και κάπου ίσως να κρύβει και κάποια αλήθεια. Μερικές φορές όμως η ανθρώπινη ζωή έχει τιμή. Σκεφτείτε τις ασφάλειες ή την εμπορία οργάνων. Πως καθορίζεται αυτή η «τιμή» και  αν αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ?
45 εκατομμύρια ευρώ!
Για να φτάσουν στον αριθμό αυτό, οι ειδικοί στις ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν λάβει υπόψη πολλά στοιχεία. Για παράδειγμα, ένα γυναικείο ωάριο κοστίζει 7000 ευρώ, οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 25 ετών μπορούν να δωρίζουν / δίνουν ωάρια μέχρι και τέσσερις φορές ετησίως  = 224 000 . Ακόμη το μητρικό γάλα μπορεί να πωληθεί, αν μια λεχώνα το πωλήσει μπορεί να πάρει μέχρι και 15 000 €. Οι ασφαλιστές έχουν καταφέρει να καθορίσουν και τις «τιμές » για διάφορα ανθρώπινα όργανα: πνεύμονας  - 116 χιλιάδες, νεφρός – 92 χιλιάδες, καρδία – 57 χιλιάδες .

3 εκατομμύρια ευρώ!
Για ποιο ποσό εκτιμούν οι άνθρωποι την ανθρώπινη ζωή? Την τιμή μιας «μέσης στατιστικά» ζωής προσπαθούν να καθορίσουν οι ασφαλιστές με την βοήθεια ενός τρικ. Παραθέτουν την εξής ερώτηση: «Φανταστείτε ότι εργάζεστε σε ένα εργοτάξιο με ακόμη 10 000 εργάτες, ένας από τους οποίους θα πεθάνει σήμερα. Πόσα λεφτά είστε διατεθειμένοι να δώσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο?». Αν ο κάθε ερωτούμενος είναι έτοιμος να δώσει, κατά μέσω όρο 300 ευρώ για ένα συμβολικό δέκα-χίλιαρο από ανθρώπινες ζωές (περιλαμβανομένης και της δικής του), αυτό σημαίνει πως ένας «ολόκληρος» άνθρωπος θα στοίχιζε 3 εκατομμύρια ευρώ.
Η τιμή των πλουσίων.
Στην περίπτωση δολοφονίας, ο ένοχος πρέπει να πληρώσει την ταφή και να αναλάβει τις οικονομικές υποχρεώσεις του θύματος – για παράδειγμα ανατροφή τέκνων. Άρα τα χαμένα έσοδα και οι «χαμένες χρήσεις» που θα είχε το θύμα έχουν σημασία για το δικαστήριο. Ναι, είναι φρικτά ανήθικο, ότι οι πλούσιοι εκτιμούνται πιο-ακριβά από τους φτωχούς. Με τα δεδομένα αυτά ένας 35-χρόνος ιατρός με ετήσιο εισόδημα 76.000 ευρώ  «αξίζει» 2.27 εκατομμύρια ευρώ , όσο τρεις 43-χρόνες νοσοκόμες, ή όσο 80 ινδοί, με μέσο ετήσιο εισόδημα 950 ευρώ ετησίως.

Χαμένα χρόνια.
Η Γερμανική υπηρεσία για το Περιβάλλον εισήγαγε την έννοια «χαμένα χρόνια». Αν κάποιος που έχει εισπνεύσει επικίνδυνα αέρια, αρρωστήσει από άσθμα ή πεθάνει νωρίς, σύμφωνα με την υπηρεσία του αναλογούν 50.000 ευρώ για κάθε «χαμένη» χρονιά. Οι υπολογισμοί για «ολόκληρη ζωή» δίνουν ένα μέσω άθροισμα στο 1 εκατομμύριο ευρώ. 
Η τιμή του ανθρώπινου σώματος.
Κάποιος άνθρωπος, που χάνει κάποιο όργανο σε ατύχημα, έχει το δικαίωμα αποζημίωσης. Το μέγεθος αυτής της αποζημίωσης εξαρτάται από παρόμοιες περιπτώσεις που αποζημιώθηκαν στο παρελθόν, από την ιατρική εμπειρία και από την απόφαση του δικαστηρίου. Μελετητές από την Αυστρία παρέλαβαν 5 000 δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις, από Γερμανικά και Αυστριακά δικαστήρια, και κατάφεραν να καθορίσουν την «μέση τιμή» των ανθρωπίνων σωματικών μελών. Αν αθροιστούν οι δικοί τους υπολογισμοί, η μέση τιμή για ένα άνθρωπο έιναι ακριβώς 1 709 683 ευρώ.
1 ανθρώπινη ζωή = 12 φώτα τροχαίας
1.2 εκατομμύρια ευρώ: τόσα «κοστίζει» μια ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι το ποσό που θα κέρδιζε στα παραγωγικά χρόνια εργασίας του ένας άνθρωπος. Συμπερασματικά, αξίζει να τοποθετηθούν δέκα νέα φώτα τροχαίας από 120 000 ευρώ το καθένα, αν μ αυτό το τρόπο αποφευχθεί ένα θανατηφόρο δυστύχημα. 10 x 120 000 = 1.2 εκατομμύρια.

Τα όργανα μας – κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ
14 Μολδαβοί «κέρδισαν» από 3 000 ευρώ, πωλώντας ένα από τους δύο τους νεφρούς, όπως πληροφορούμαστε  από την αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2003. οι τιμές στο εμπόριο οργάνων κυμαίνονται αισθητά, όμως ένα είναι ξεκάθαρο, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί δότες οργάνων, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην μαύρη αγορά, όπου τους περιμένουν παράνομοι οργανισμοί και trafficking. Αν κάποιος απεγνωσμένος άνθρωπος αποφασίσει να πωλήσει όλα του τα όργανα στην μαύρη αγορά, η «τιμή» σίγουρα θα παραμείνει κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Παιδί για 800 ευρώ
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταχωρήσει 21 400 θύματα εμπορίας κατά το 2006. 80% των οποίων είχε οδηγηθεί στην αναγκαστική πορνεία. Η Διεθνής αμνηστία, υπολογίζει πως τα θύματα ανέρχονται σε 500 000. και σε αυτή την φρικτή «επιχείρηση» είναι δύσκολο να καθοριστεί η ακριβής «τιμή» ενός ανθρώπου. Στο Πακιστάν για παράδειγμα, μπορείς να αγοράσεις ένα παιδί με 800 ευρώ. Μερικές φορές οι «έμποροι ανθρώπων» πωλούν τα κοριτσάκια για μερικές χιλιάδες ευρώ.

Όσο πιο παλιά, τόσο πιο φτηνά
Ο Ιησούς είχε πωληθεί μόνο για 30 αργύρια. Περίπου 2 000 σεστέροι (νομίσματα) κόστιζε ένας σκλάβος κατά την πρώτη μ.Χ. χιλιετία. Αυτό αντιστοιχούσε με το τον μισθό ενός πολεμιστή για δύο χρόνια, και σήμερα θα αντιστοιχούσε σε 48 000 ευρώ περίπου. Στο πέρασμα των αιώνων η τιμή των σκλάβων ποικίλει σημαντικά.
Κοστίζουμε πιο λίγο από 10 ευρώ…
Από τα ΜΜΕ διαρκώς μαθαίνουμε ότι, άνθρωποι χάνουν την ζωή τους σε ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές για μερικές δεκάδες ευρώ ή δολάρια. Επιστήμονες έχουν κάνει ένα κυνικό υπολογισμό για το «κόστος» των υλικών από τα οποία αποτελείται ο ανθρώπινος οργανισμός: νερό, πρωτείνες, λίπος, υδατάνθρακες, μεταλλικά στοιχεία.
Αποδεικνύεται πως η «δεδομένη τιμή» για το ανθρώπινο σώμα είναι όντως κάτω από 10 ευρώ.
Όχι, δεν υπάρχει «τιμή» !  
Κάπου μεταξύ των 10 ευρώ και των 45 εκατομμυρίων, είναι οφθαλμοφανές πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να πάρει μια «τιμή». Γεγονός είναι όμως πως ανάλογα με την ιστορική στιγμή και την ηλικία, η ανθρώπινη ζωή κάποτε είναι πού φτηνή. Οι απάνθρωπες στατιστικές και οι ασφαλιστές λένε, ότι με την ηλικία οι άνθρωποι και τα αυτοκίνητα χάνουν από την αξία τους, ενώ το κρασί και το ουίσκι κερδίζουν. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα  και πέθαναν σε μάχες, ενώ στις τελευταίες ειρηνικές δεκαετίες στην Ευρώπη η ανθρώπινη ζωή εκτιμάτε πιο – πολύ. Μακάρι στο σύντομο μέλλον να καταφέρουμε να συμβεί αυτό παντού στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου