Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Life doesn't imitate art, it imitates bad television!

** Woody Allen

Η ψυχαγωγία διαφέρει από εποχή σε εποχή. Καθορίζεται από τα θέλω, τα πρέπει και τις ανάγκες της μάζας στην κάθε δεδομένη στιγμή. Μετά από κάθε πόλεμο άνθιζε η αγάπη, κυριολεκτικά και μεταφορικά - Μουσικά και κινηματογραφικά. Οι επιζήσαντες κάθε καταστροφικού πολέμου είχαν την ανάγκη να αγαπηθούν, να νοιώσουν πως ζουν ξανά, και φυσικά να αναπαραχθούν. Δεν είναι τυχαίο πως οι γεννήσεις πάντα αυξάνονται μετά από ένα καταστροφικό γεγονός.

Σε περιόδους απολυταρχικών καθεστώτων, σε περίεργες 7-ετίες και σε παροξυσμούς εθνικισμού άκμαζαν τα εθνικά έργα. Γυρίστηκαν ισάριθμες ταινίες με όλες τις μάχες που απαριθμεί η ελληνική ιστορία κατά την διάρκεια της επταετίας. Τα εθνικά άσματα και τα εμβατήρια ακούγονται επί εικοσιτετραώρου βάσεως και το υγιές πατριωτικό αίσθημα αναπτύσσετε.

Και φτάνουμε σε εποχές όπως η σημερινή, όπου η τηλεοπτική πλέον ψυχαγωγία, παρουσιάζει με λεπτομέρεια την στασιμότητα και την ασθένεια. Είναι λυπηρό, είναι άρρωστο…. είναι επικερδές. Άνθρωποι απελπισμένοι δίνουν τα πάντα για τα «15 λεπτά φήμης» που τους αναλογούν κερδίζοντας παράλληλα λίγα ευρώ. Είναι νορμάλ άνθρωποι που απλά αποφάσισαν να κάνουν την πλάκα τους ή το νορμάλ πλέον δεν έχει μέτρο να το καθορίσει.

Ο καθένας θα έχει το δικό του λόγο για να αφήσει τον Ψινάκη να τον ντύσει σαν  «Lady Gaga» και τον Γαβαλά να τον αποτριχώσει. Το να λάβει μέρος σε μια εκπομπή όπου στόχος είναι να κάνει ρεζίλι το φίλο του πετώντας πιάτα, τσιρίζοντας και υστεριάζοντας ή το να ψάχνει τα αυγά της ¨κάθε κότα¨ και να μυρίζει τις μασχάλες του καθενός και πάλι τσιρίζοντας και υστεριάζοντας και πάλι δεν είναι νορμάλ.

Ευθύνη όμως δεν έχει μόνο αυτός που επέτρεψε και συναίνεσε να του συμβούν όλα αυτά αλλά και αυτός που τα παρουσιάζει. Αλλά μεγαλύτερη ευθύνη έχει το κανάλι εκείνο που πιστεύει πως η ψυχαγωγία, και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες εποχές που ζούμε, θα έπρεπε να ήταν έτσι. Φτηνή, αναξιοπρεπής και γελοία αλλά μήπως έτσι αντιλαμβάνονται την ζωή? Γιατί όπως είπε και ο Γούντι Άλεν, η ζωή δεν μιμείται την τέχνη, μιμείται την κακή τηλεόραση!   


2 σχόλια:

  1. Δυστηχώς έχεις απόλυτο δίκαιο! Προσωπικά δεν παρακολουθώ τηλεοραση. Το συστήνω! Ακόμη καλύτερα θα ήταν να μην έχουμε καν συσκευή. Συνέχισε να γράφεις κακέ λύκε...του καλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή τηλεόραση η κλειστή τηλεόραση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή