Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ο Ναπολέοντας, ο Σνόουμπολ και τα άλλα γουρούνια


Η ιστορία του Ναπολέοντα και του Σνόουμπολ ποτέ δεν υπήρξε τόσο επίκαιρη όσο αυτούς τους τελευταίους μήνες. Ποτέ δεν είχα δει πόσο ζωντανό ήταν το χρώμα της προπαγάνδας στην μικρή μας χώρα όσο αυτούς τους τελευταίους μήνες. Μια έκρηξη, δύο γουρούνια και μια ακυβέρνητη φάρμα από ζώα, πόσο απέχει η μικρή μας χώρα από αυτό που περιγράφει με μαεστρία ο Όργουελ ?  

Μεγαλωμένος σε ένα πολωμένο πολιτικά αστικό περιβάλλον δεν έχεις και πολλές ευκαιρίες να αντιληφθείς την πολιτική πραγματικότητα και τις σκοπιμότητες που εξελίσσονται γύρω σου, σαν να οδηγάς στην ομίχλη και να μην μπορείς να διακρίνεις τι υπάρχει στα δέκα μέτρα μακριά, οδηγώντας με τυφλή πίστη.

Και ξαφνικά ένα πρωί του Ιουλίου μια έκρηξη διώχνει την ομίχλη μακριά, αντιλαμβάνεσαι πως η φάρμα στην οποία κατοικείς είναι ακυβέρνητη, και πως η προπαγάνδα έρχεται σε πολλά χρώματα.

Μερικές ημέρες αργότερα, ο Ναπολέοντας πρέπει να υπερασπισθεί τη θέση του, να κατοχυρώσει την εξουσία που κατέχει, και ξεκινά τότε να σπέρνει τα πραξικοπηματικά σενάρια. Να αποπροσανατολίζει τα άλλα ζώα θυμίζοντας τους τι έγινε 37 χρόνια πριν, αγνοώντας επιδεικτικά και μειώνοντας τη σοβαρότητα του γεγονότος που έπληξε τη χώρα αφήνοντας 13 νεκρούς μια εβδομάδα νωρίτερα.

Τα άλλα γουρούνια που διεκδικούσαν την εξουσία βρήκαν το άνοιγμα που έψαχναν και ξεκίνησαν να βάλλουν ασταμάτητα..... ξαφνικά ο ανθρώπινος πόνος έγινε το κυρίως μέλημα τους.

Και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην πιο σουρεαλιστική νύχτα του φετινού καλοκαιριού. Μέσα από τις πύλες του προεδρικού η κόκκινη προπαγάνδα του Ναπολέοντα οργίαζε, ¨γιορταζόταν¨ η καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, λες και όσοι ήταν έξω από τις πύλες το είχαν ξεχάσει.

Έξω φυσικά από τις πύλες του προεδρικού κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος αυτού που συνέβαινε. Ο ανθρώπινος πόνος είχε οδηγήσει εκεί χιλιάδες πολίτες να διαμαρτυρηθούν, να φωνάξουν και να εκφράσουν την οργή τους για το σάπιο μας σύστημα. Παράλληλα όμως με αυτούς εμφανίσθηκαν τα άλλα γουρούνια από τη φάρμα , κουβαλώντας μαζί τους την μπλε και την μαύρη προπαγάνδα τους.

Η μαύρη προπαγάνδα ήταν σχεδόν διασκεδαστική, αν δεν σε τρόμαζε, τότε σε διασκέδαζε, μικρά αμούστακα αγοράκια να παρελαύνουν σαν άλλοι αναγεννόμενοι φοίνικες για μιαν ¨Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών¨.

Η μπλε προπαγάνδα φυσικά, όπως πάντα ήταν πιο ύπουλη, πότιζε με μίσος τη βραδιά και πόλωνε ακόμη περισσότερο το κλήμα σε σημείο που μέσα στη όλη παραλογία δικαιολογούσες οποιαδήποτε ακρότητα και αν άκουγες.

Και τότε ξαφνικά η ομίχλη χάθηκε, και εγώ σαν όλα τα ζώα τις φάρμας ήμουν εκεί γιατί θύμωσα, γιατί πόνεσα, γιατί κάτι μέσα μου έσπασε εκείνο το πρωί του Ιούλη. Όμως δεν θα άφηνα κανένα γουρούνι να χρωματίσει το δικό μου πόνο κόκκινο, μπλε ή μαύρο!
Δεν θα άφηνα κανένα γουρούνι να με ταίσει άλλα ψέματα.

Όταν όμως φύγει η ομίχλη τότε ξεκινάς πραγματικά να φοβάσαι για το μετά αυτής της φάρμας, γιατί από γουρούνια χορτάσαμε! Άλλα ζώα δεν υπάρχουν?
                                    ο Ναπολέον και ο Σνόουμπολ

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ


Θα ήθελα να προσθέσω το μικρό αυτό εγχειρίδιο, ούτως ώστε τα επόμενα γουρούνια να γνωρίζουν τη σωστή θέση και λειτουργία βασικών υποστατικών στη φάρμα.

1 σχόλιο: